over ons

 

53e editie

Op zaterdag 8 juni 2024 vindt de 53e editie plaats van de Culturele Pleinmarkt, sinds 1978 gewoontegetrouw bij Theater Orpheus. Dit gezellige evenement met (vrijetijds-)kunst en cultuur in de breedste zin van het woord is zowel binnen als buiten te beleven. Er zijn kramen te vinden van kunstenaars die hun talenten laten zien en/of verkopen, en er is een breed aanbod van live muziek, dans en theater – voor en door alle leeftijden.

Culturele en sociaal maatschappelijke doelstellingen

Het evenement de Culturele Pleinmarkt Apeldoorn heeft een culturele en een sociaal maatschappelijke functie. Onze doelstellingen zijn:

  • vrijetijdsbeoefenaren van kunst en cultuur de gelegenheid geven om hun talenten te delen met publiek/een podium te bieden;
  • bezoekers van het evenement een divers aanbod van (vrijetijds)kunst en cultuur te bieden;
  • anderen te inspireren om zich ook bezig te houden met kunst en cultuur;
  • om zo op een laagdrempelige manier iets waardevols te kunnen betekenen voor de inwoners van Apeldoorn/bezoekers van het evenement.

Geschiedenis

Organisatie

Culturele Raad Apeldoorn

In 1969 is het de Culturele Raad Apeldoorn die het initiatief neemt om de Culturele Pleinmarkt op te zetten om kunst en cultuur in Apeldoorn leven in te blazen. Uit de eerste kunstnota ‘De kunst om te leven’ blijkt namelijk dat het culturele leven in onze plaats nogal beperkt is en Apeldoorn in het land vooral bekend staat om de mooie natuur en Paleis Het Loo. Het blijkt in eerste instantie best lastig te zijn om deelnemers te trekken. Toch lukt dat, en uit onderzoek blijkt dat de belangstelling vanuit publiek redelijk groot is. De eerste editie wordt daarom als een geslaagd experiment beschouwd: er wordt besloten om de Culturele Pleinmarkt terug te laten komen als een jaarlijks evenement.

Stichting Culturele Pleinmarkt

In 1993 wordt besloten dat voor dit evenement een aparte organisatie in het leven moet worden geroepen en wordt de Stichting Culturele Pleinmarkt opgericht, die in 1994 de 25e editie van de jaarmarkt organiseert. Een stichting die wordt bestuurd door vrijwilligers en die momenteel druk bezig is met de voorbereidingen van de 53e editie.

Locaties

De Culturele Pleinmarkt vond op diverse locaties in Apeldoorn plaats. Vanaf 1969 was het Raadhuisplein de vaste locatie. Dat kon wat problemen opleveren als ook de zaterdagmarkt op het Marktplein plaatsvond, en bovendien begon in 1977 de verbouwing van het Raadhuis. Een logische beslissing was om de jaarmarkt te verplaatsen naar Theater Orpheus. Tijdens de verbouwing van Orpheus in 2004 week de Culturele Pleinmarkt voor één keer uit naar CODA.

Ontmoeting, sfeer en actie

De ambitie van de Stichting Culturele Pleinmarkt is om een evenement te bieden dat zowel voor deelnemers als bezoekers aantrekkelijk is op verschillende punten:

  • door het bieden van een divers en interessant aanbod – om van te genieten en/of om elkaar te inspireren;
  • door de kracht van het evenement als zijnde een gezellige ontmoetingsplek;
  • door de mogelijkheden om naast kijken en luisteren, ook actief mee te kunnen doen.